Bebekler yeni doğdukları anlardan başlayarak dünyaya uyum sağlamak adına birçok değişimle karşı karşıya kalır. Ama tenleri her zaman hassas ve fazlasıyla dikkat edilmesi gereken bir şekilde kaldığından dolayı cilt hastalıklarına karşı da açık duruma gelir. Bebeklerde cilt hastalıkları fazlasıyla görülen hastalıkların oluşmasına neden olduğundan tedavileri konusunda uzman desteği almak son derece yerinde olacaktır.
Sürekli dokunmak, bebeğin hijyenine yeteri kadar dikkat etmemek veya çok fazla öpmek bebeğin teninde bazı hastalıkların olmasına zemin hazırlar. Doktorunuzun da yardımıyla kısa sürede tedavi edilir. Bazen de doğuştan yaşanan lekelenmeler vardır. Lekelenmelerin ise nedeni bilindikten sonra tedavisi için ek bir çaba harcanması sağlık açısından gerekli olmaz.
En Sık Görülen Bebek Cilt Hastalıkları Nelerdir?
Sık görülen hastalıklar şeklinde bir sıralama yapıldığında listede yer alan hastalıkları birçok anne ve babanın bildiğini hemen fark edebilirsiniz. Bunların başında genel olarak:
- Pişik,
- Dermatit,
- Konak,
- Cilt lekeleri,
- Egzamalar,
- İsilik,
- Mongol lekesi,
- Sivilce tarzında hastalıklar bulunur.
Sık görülür olmaları hafife alınmaları konusunda bir yanılgıya düşülmesine neden olmamalıdır. Pişik her bebekte görülse de tedavi edilmediğinde her an bebeğinizin uyku ve yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir soruna dönüşmesi kaçınılmaz olacaktır.
Pişik ve Tedavisi Nedir?
Halk arasında pişik adıyla anılsa da tıbbi olarak ammonia dermatit adıyla bilinir. Hemen hemen her 3 bebekten bir tanesinde farklı zaman dilimlerinde olsa bile görülen bir rahatsızlıktır. Bebeğin dışkısı, amonyak miktarı, hijyen eksikliği veya kalın giydirmeden kaynaklanan aşırı terleme gibi nedenler pişik oluşumuna zemin hazırlıyor. Hastalığın belirtisi genelde bebeğin altını değiştirirken fark edilen kırmızı veya pembe bölgeler oluyor.
Önlenmesi adına bebeğin sık sık altının değiştirilmesi, ıslak mendil yerine sulu temizlik malzemeleri kullanımı veya bebeğin altının yıkanması, bebek cildine uyumlu kıyafetler seçilmesi öneriliyor. Bunların oluşumu engellemekte ciddi şekilde etkisi olsa da bazen ilerlemiş olan pişik durumlarında doktorun yazacağı kremleri kullanmak gerekebilir.
Dermatit Nasıl Anlaşılır?
Atopik dermatit de bir başka sık görülen cilt rahatsızlıklarından bir tanesidir. Yeni doğan bebeklerde de görülme olasılığı yüksektir. Bebeğin vücudunun belli kısımlarında kızarıklık, döküntü, kabarma olabilir. Bunların nedeni genelde alerjik kökenli şekilde açıklanır.
Yaşanan ortamdaki polen, toz, alerjik maddelerin veya giydirilen kıyafetlerin yıkanmamasından bile kaynaklanabilir. Hayvan beslenen ortamlarda yaşayan bebeklerde görülme sıklığı daha da artış gösterir. Bunun için bebeğin yaşadığı ortamdaki hijyene dikkat etmek ve alerji oluşumunu tetikleyecek oluşumları uzaklaştırmak gereklidir.
Konak ve Egzama Tedavileri Nasıl Yapılır?
Bebeklerin kafa ve saç diplerinde görülen beyaz, yapışkan yapıların genel adı konaktır. Saç derisinde fazla yağ birikimi olmasından dolayı görülme sıklığı da artar. Sarı veya beyaz renkte olanlarına rastlanır. Doğal bir oluşum olup kendiliğinden geçmesi de mümkündür. Fazla olması ve rahatsızlık vermesi halinde zeytinyağı ile masaj yapmak yerinde olacaktır.
Egzamada yine tekrarlanan seviyede cilt bozukluklarına neden olabilir. Cilt kuruluğu ve alerji tetikler. Alerjik astımı olan çocuklarda bile görülmesi daha fazladır. Bunun için mutlaka özellikle de inatçı olanlarda doktor desteği alınmalıdır.
Lekelenmeler Nelerdir?
Doğuştan gelen veya bebeğin büyümesi sonucunda ortaya çıkan lekelenmeler farkı isimlerle anılır. Bazen mongol lekesi iken bazen çilek lekesi olabilir. Bunlar cildin pigment yoğunlaşması yaşadığı yerlerde görülme ihtimali son derece yüksektir. Bunun için çoğu zaman endişelenmek gerekmez. Yine de doktorunuza göstererek ön muayene istemek aklınızda soru işareti kalmasını engellemek adına yerinde bir adım olabilir. Çoğu zaman içinde kaybolan cilt lekeleri olsa da kalıcı hale de gelebilir.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz