Tüm dünyada milyonlarca insanın hasta olmasına, evlerde karantina altında yaşamasına ve ölümlerine neden olan korona virüs her yaş grubundan sayısız insanın hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Belli bir süre insanlara doğru olmayan kaynaklardan bilgiler aktaran kişiler veya internet sayfaları çocuklarda hastalanma veya kritik vaka olarak tanımlanan seviyeye kadar gelme olasılığının neredeyse yok olduğunu söylemesi yanlış anlaşılmaların yaşanmasına neden oldu.
Ama her yaştan insanın ve kronik rahatsızlığı olanların risk altında olduğunu unutmadan yaşamak çocuklarınız için de en doğrusu olacaktır. Çocukların hastalıkları kapmasında en çok izlenen tablonun aile üyelerinin hapşırma veya öksürme sonrasında çocukların bu alanları ellemesi olduğu gözlemlenmiştir. Bunun için çocuklarınızın hasta olmaması adına konuyla alakalı bilgilerinizin tam olması önemlidir.
Okula Giden Çocukların Korona Virüs Riski Artar Mı?
Karantina dönemi boyunca tüm dünyada okulların kapatılması çocukların hastalık bulaşı zincirinde olması ihtimalini her ne kadar azaltmış olsa da okulların açılması çocuğum okulda koronavirüs hastalığı kapabilir mi? sorularının sorulmasına neden olmuştur. Bazı ülkelerde okulların açılmasından sonra ailesinde testi pozitif olan öğrencilerin yayılma noktasında tehlike oluşturduğu olgular gözlemlenmiştir. Ama okulların tamamen risk olduğunu söylemek de yanlış olur. Çocuklarınızın hasta olmasını engellemek adına okul da dahil olmak üzere önlemler konusunda her yerde dikkatli olması öğütlenmelidir.
Çocuklarınıza:
- Maskesini asla çıkarmaması gerektiğini,
- Ellerini her teneffüs sonunda öğretilen şekilde yıkaması gerektiğini,
- Arkadaşları ile oyun oynarken mesafesini korumasını,
- Ortak kullanılan malzemelerden mümkün olduğunda uzak durmasını,
- Ellerini yüzüne ve gözlerine sürmemesi gerektiğini mutlaka öğretmelisiniz.
Bazı kaynaklar çocuklara yeteri kadar bilinçli uyarılar yapılmamasından kaynaklı olan çocukların maske değiştirme oyunu oynamaya çalıştıklarını doğrulamıştır. Maskelerin hayat kurtaran bir malzeme olduğu açıklanmalıdır. Mümkün olduğunca okul kantini yerine evden getirilen beslenmeler tüketilmelidir.
Çocuğunuzun Hasta Olabileceğini Gösteren Belirtiler Nelerdir?
Çocuklarda da yetişkinlerdekine benzer şekilde belirtiler görülse de hastalığın vakalar üzerindeki etkisi kişiye göre değişiklik gösterebilir. Anne ve baba olarak çocuğunuzun bazı belirtileri göstermesi halinde virüs kapmış olabileceğinden şüphelenmeniz ve önlem almanız hayati derecede önemlidir. Düşmeyen ateş, halsizlik, öksürük ve iştahsızlık yanında bazen de ishal eşlik edebilir.
Sıkça sorulan çocuklarda koronavirus hastalığının belirtisi nelerdir? sorusunun cevabı temelde bunlar olacaktır. Ama anne ve babalar çocuklarının genel durumlarını daha net bildiklerinden değişim olup olmadığını fark edecek derecede dikkatli davranmalıdır. Üşütme belirtisi ile bu belirtileri nasıl karıştırmayacaklarını anlamaya çalışmalıdır.
Ne Gibi Önlemler Alınmalıdır?
Hastalığın bulaşması adına çocuğun yeteri kadar bilinçli ve kuralara uygun yaşamasını sağlamak alınacak olan en önemli önlemdir. Bunun yanında annelerin bebeklerini emzirmeye devam etmesi de önemlidir. Bağışıklık sistemine katkıda bulunacak şekilde beslenme düzeni sağlanması da gerekir. Hazır gıdalardan oldukça uzak tutulmalıdır. Aynı zamanda bol sıvı ve c vitamini verilmesi de hastalığa karşı direnç elde edilmesine neden olur. Bu yolla çocuklarda koronavirüs tedbirleri alınarak hastalığa yakalanma veya yakalansa bile çabuk atlatma şansı elde edilebilir.
Testi Pozitif Çıkan Çocuklar Nasıl Tedavi Ediliyor?
Endişelenen anne ve babalar çocuklarda koronavirüs tedavisi nasıl olur? Sorularına da cevap arar. Hastalığın ne oranda ciddi seyrettiğine göre tedavi de değişiklik yoluna gidilir. Ağır olmayan vakalarda ise evde tedavi daha yaygın olan yoldur. Çocukların hastane ortamında daha fazla risk altında olmamaları adına evde ve karantina altında bakımlarının yapılması yoluna gidilir. Belirti göstermeyen çocukların sayısının da fazla olduğunu unutmamalısınız. Aile ortamlarında mesafeye dikkat edilmesi ve temaslı olmamak konusunda dikkatli olunmalıdır.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz