Her anne ve baba bebeğinin sağlıklı bir şekilde uyumasını ve kaliteli uyku saatleri geçirmesini ister. Ama bebeklik çağından itibaren yaklaşık 6 yaşına kadar çocukların neredeyse %88'lik kısmında bir veya birden fazla olacak şekilde uyku terörü hastalığının görüldüğü araştırmalar ile ortaya koyulmuştur. Rem uykusu adı verilen ve hızlı göz hareketlerinin olduğu bu aşamalarda görülen rüyalar genelde hatırlanır.
Uyku sırasında beden hareketsiz ve solunumla kalp atışı oldukça hızlıdır. Bu aşama bir gece boyunca genelde 4 kez yaşanabilir. Ardından rem dışı uykuya geçilerek uykunun en ağır kısmına geçilmiş olur. Solunum ve kalp atışında düzenli şekilde rahatlama ve azalma görülür. Bebeğinizin derin uykuya geçtiğini fark edebilirsiniz. Rem uykusundan sonra geçilen rem dışı uyku sırasında bebekler ve diğer insanlar tamamen uykuda olur. Gece terörü denen rahatsızlık ise bu evrede ortaya çıkarak uyku kalitesinin azalmasına ve bölünmesine neden olur.
Gece Terörü Hastalığı Nedir?
Gece terörü olarak da adlandırılan ve çocukların uykularının düzenini bozarak rahatlarının kaçmasına neden olan bu hastalık diğer uyku hastalıkları ile birlikte uyku bozuklukları kategorisinde yer alır. Ebeveynlerin gece terörü hastalığı nedir? Sorusuna cevap temelde uyku bozukluğu olacaktır.
Uykunun en derin yerinde bebeğin istemsizce ağlaması, irkilmesi veya çığlık atması gibi durumlarla uykusundan uyanması halinde bu hastalıktan şüphelenmek gerekir. Anormal hareketler, kas hareketleri, duygusal veya algısal birçok öne çıkan belirtiyi beraberinde taşıyabilir. Bebeğin gelişimi için uykusunun kaliteli olmasının önemli olduğu unutulmadan belirtiler sıklıkla kontrol edilmelidir.
Bebeklerde Nasıl Anlaşılır?
Bebeğinizin sizden ayrı bir odada yatıyor olması bile bu belirtilerin gözden kaçmasını engelleyemez. Çünkü belirtiler ciddi şekilde fark edilir olacaktır.
Merak edilen gece terörü hastalığı belirtileri nelerdir? Sorularının belirtisi her bebeğe göre değişiklik gösterebileceğinden dolayı bazı ortak başlıklardan bahsetmek mümkündür:
- Çığlık atarak uyanabilir,
- Terleme yoğunlaşır,
- Nefes alıp verme sıklaşabilir,
- Ağlama krizi görülür,
- Korkudan kıyafetlerini çıkarmak isteyebilir,
- Uyuduğu ortamdan uzaklaşmak için çıkmak isteyebilir,
- Kontrolü dışında gerçekleşen kas hareketleri yaşanabilir.
Bunların tamamı görülebileceği gibi bazıları da görülebilir. Anne ve baba olarak birkaç kez karşılaşmanız halinde bile uzman desteği almayı düşünmelisiniz.
Hastalığın Temelinde Yatanlar Nelerdir?
Temel anlamda gece terörü hastalığı nedenleri nelerdir? Başlığına net şekilde cevap vermek zordur. Beslenme bozuklukları, bebeğe yeteri kadar zaman ayırmamak, sosyalleşme eksikliği, psikolojik gelişiyle alakalı eksiklik olması, gün içinde yaşanan ve bebeğin iyi hissetmesini engelleyen olaylar neden olabilir. Bilinçaltına yerleşen bir durum bile geçici veya kalıcı şekilde hastalığın oluşmasını tetikleyebilir.
Tanı Konulma Evresi Nasıl Olur?
Bu aşamada geç kalmamak en önemli adımdır. Belirtileri bir veya birkaç kez fark eden ebeveynler gece terörü hastalığı tanısı nasıl konulur? İçin uygun doktorları aramaya başlar. İlk olarak doktorunuza başvurmanız ve gerekli belirti bilgilerini vermeniz gerekir. Ardından doktorunuz belli bir süre kontrol önerebilir veya hemen ek tetkikler isteyerek tanı evresini tamamlar. Çünkü hemen hemen her çocukta görülen bu hastalığın geçici olup olmadığını anlamak isteyecektir.
Tedavisinde Nasıl Bir Yol İzlenir?
Tanı evresinden sonra gece terörü hastalığı tedavi yöntemleri nelerdir? Aşamasına geçilir. İlk olarak buna neden olan durum ve tetikleyicinin ortadan kaldırılması sağlanır. Bebeğin yattığı odanın daha ferah, çarşafların temiz ve bebeğin daha rahat etmesine neden olacak şekilde düzenlenmesi önerilir. Daha çok ilgi gösterilen ve yeteri kadar birlikte vakit geçirilen bebeklerde daha az görüldüğü unutulmamalıdır. Psikolojik destek alınarak aile desteğiyle kısa sürede çözülebilir.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz