Çocuklarda yaygın olarak rastlanan sorunların başında, besin alerjileri gelmektedir. Bu sorun bazen hafif bir şekilde atlatılmakla beraber, bazı durumlarda önemli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Çocuklarda Besin Alerjisi Nedir?
Çocuklarda meydana gelen besin alerjisi, aslında bazı besinlerin tüketilmesi halinde vücudun reaksiyon göstermesidir. Bu reaksiyonlar sadece besinler tüketildikten sonra değil koklandığı, solunduğu veya dokunulduğu zamanda oluşabilmektedir. Bazı durumlarda ise yaygın olmasa bile, çocuğun alerjisi olan besinlerden yiyen kişiler tarafından öpülen çocuklarda da alerjik reaksiyon oluşabilmektedir.
Hangi Besinler Alerjiye Yol Açar?
Ebeveynler tarafından, önlem almak için hangi besinler alerjiye yol açar? sorusu sıkça sorulmaktadır. Çocuklarda alerji yapan besinler diye bir sınıflandırma bulunmamaktadır. Her çocuğun bünyesi değişik olduğu için, alerji yapabilen besin grupları da değişmektedir.
Buna rağmen özellikle inek sütü alerjisi, çocuklarda yaygın olarak görülmektedir. Bununla birlikte, deniz mahsulleri, çikolata çeşitleri ile susam ve yumurtaya karşı da alerjik reaksiyon gösteren çocukların sayısı oldukça fazladır.
Bazı çocuklarda ise, besinler dışındaki ürünlere karşı da alerjik reaksiyon oluşabilmektedir, bunun en yaygını ise çim alerjisi olarak tespit edilmiştir. Çimle temas eden bazı çocuklarda, aynı besin tüketiminde olduğu gibi alerji belirtileri görülmektedir.
Çocuklarda Besin Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Çocuklarda görülen besin alerjilerinin belirtilerin başında, deride kızarıklık ve kaşınma görülmektedir.
Bunların yanında yaygın olarak görülen, besin alerjisi belirtileri şu şekilde sıralanmaktadır;
- Sindirim sisteminin düzgün çalışmaması (özellikle sık görülen ishal gibi),
- Soluma sorunları (hırıltılı soluma veya nefes darlığı oluşumu gibi),
- Yutkunmada güçlük çekilmesi,
- Konuşmada zorluk ve ses kısıklığı oluşması,
- Yüz, boğaz, dil veya dudak bölgelerinde şişme oluşması,
- Ciltte mavilik oluşması veya cildin sürekli soğuk ve nemli olması,
- Mide bulantısı ve ardından kusma,
- Kalp atışının normalden hızlı veya yavaş olması,
- Kan basıncında ani düşüşler,
- Kurdeşen,
- Baş dönmesi ve bayılma,
- Sürekli yinelenen öksürük,
Çocuklarda, beslenme sonrasında bu belirtilerden bir veya birkaçının görülmesi halinde, acilen doktora başvurulmalıdır.
Çocuklarda Besin Alerjisi Tanısı Nasıl Konur?
Çocuklarda besin alerjisi tanısın konması için sadece belirtiler yetmemektedir. Tanının mutlaka bir çocuk doktoru tarafından konması gerekmektedir. Çocuk doktorları, şikayetleri dinledikten sonra genel bir muayene yapmaktadır.
Daha sonra ise, kesin tanı için şu testleri yaptırmaktadır;
- Antikorların ölçüldüğü deri prick testi: bu test, değişik alerjen içeren solüsyonların deri altına veya deri üstüne verilmesi ile yapılmaktadır. Çocuğun cildi hangi çözeltiye reaksiyon verirse, o bölgede kırmızılıklar oluşmaktadır.
- RAST olarak adlandırılan kan testi: deri testinin yapılamadığı zaman uygulanan bir test çeşididir. Testin pozitif çıkması tek başına alerji olmadığını göstermez. Mutlaka başka testlerle de desteklenmelidir.
- Alerji uzmanı tarafından yapılan besin provokasyon testi: bazı alerjen maddeler, çocuklara yutma veya soluma yolu ile verilir ve sonuçları incelenir.
- Bu testler sonucunda, çocuğun alerjik reaksiyon gösterdiği maddeler tespit edilmektedir. Daha sonra ise, bu maddeleri içeren besinler belirlenerek, çocukların alerjisi olduğu besinler tespit edilmektedir.
Çocuklarda Besin Alerjisi Nasıl Tedavi Ediliyor?
Çocuklarda besin alerjisi tedavisinin temelini, hangi besinlere alerjisi olduğunun tespit edilmesi oluşturmaktadır. Daha sonra ise, tespit edilen bu besinlerin, çocukların beslenme listesinden çıkarılması ile tedavi süreci başlamaktadır. Bazı besin alerjileri ise, çocuğun yaşının ilerlemesi ile kendiliğinden geçebilmektedir.
Besin alerjisinin tespiti ve önlenmesi için ebeveynlere de büyük sorumluluk düşmektedir. Özellikle çocuklara ilk defa verilecek besinler, çok küçük miktarda verilerek sonucu gözlenmelidir. Ayrıca bu besinler tek tek verilmelidir, aksi halde hangi besinin alerjik reaksiyona yol açtığı anlaşılamamaktadır.
Yazımıza Yorum Yapabilirsiniz